dinsdag 23 november 2010

Portret van BompaThuis is over dit portret van mijn grootvader ('den bompa') al wat discussie geweest. 'Heel schoon en levendig, maar waarom die strepen toch?!' Natuurlijk ben ikzelf t
ijdens het tekenen verliefd geworden op de strepen. Meer zelfs, ik heb ze er expres op gezet, met het idee dat ze een bepaalde nadruk leggen op de gezichtstrekken. Wat zijn jullie gevoelens hierover?

Het portret zelf is met past
el tot stand gekomen. Aanvankelijk gebeurde dit veel te nauwkeurig en voorzichtig, dus zwakte ik die laag af met water. Het meeste lijnwerk is kleurpotlood. Ik herken er mijn bompa goed in, en ben blij dat ik een aparte blik op hem heb weten vast te leggen. Zeker fier op de ogen, die er in het echt ook wat gelig uit zien. Toch wringt hier en daar wat.


Revisited: Meer contrast! Nu ben ik er tevreden over. :)

4 opmerkingen:

 1. Hey Ann. Goed gelukt portret!
  ik zou wel de ogen wat meer naar voor laten komen (hardere lijnen?). De mond en neus zijn, door hun zachter achtergrond, momenteel de scherpste dingen aan de tekening. gebied tussen ogen en neus is nogal vaag.
  En wat de strepen betreft, ik vind ze wel ok, maar denk dat veel mensen er aanstoot aan nemen omdat het een heel andere taal is. Je hebt los pastel, een paar strakke lijnen, en dan die vegen die soms de ruimtelijkheid afdoen (zoals aan bompa's rechteroog. Die schuine lijn)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. trouwens, zullen we het thema nog een weekje laten duren na deze? Zo hoeft niemand zich te haasten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Merci Chris! Jef had eerder heel gelijkaardige opmerkingen, dus heb ik het portret intussen aangepast. De ogen, neus en mondhoeken zijn inmiddels donker gemaakt, en de harde schaduwkant langs rechts is iets minder prominent. Goed dat jij kan verwoorden wat er zo vreemd is aan die lijnen, want voor mij is het gekmakend. Ik heb er al te lang naar gekeken.

  Neem uw tijd, wij hoeven ons toch niet te haasten als management, hé. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ann: Superleuk portret ! Ik ga hier alleen maar in herhaling vallen, maar ik vind ook dat er wat meer contrasten in mogen zitten. De strepen vind ik ook niet storend, het zorgt er helaas wel voor dat je bompa een beetje meer bindt met de achtergrond.

  Chris: Neem uwe tijd, voor elke opdracht 2 weken en dan ist nog nie erg als je later afkomt met iets hé. Ik was aant denken om als volgend thema Kerstmis te pakken omdat ik eigenlijk nog wel een kerstkaartje wil maken :)

  BeantwoordenVerwijderen