zaterdag 27 november 2010

Illustratie voor iPad

Hey tekenbende. Ik had het gisteren met Nick over deze iPad-app en het leek me wel de moeite waard om te delen op de blog.

Een van mijn favoriete prentenboeken The Heart and the Bottle van Oliver Jeffers krijgt namelijk een iPad-versie. Ik loop nu niet bepaald superwarm voor slechte digitale kopieën, maar deze bewerking heeft toch wel een zekere meerwaarde.




vrijdag 26 november 2010

Naamkaartjes

Ziehier enkele naamkaartjes vers van de pers :) Elk kaartje heeft eenzelfde lino-ontwerp als basis, waar ik dan met een dun zwart stiftje en wat kleurpotloden een variatie op maak. Ik ben van plan om elk kaartje in te scannen vooraleer ik het weg geef. Misschien vormen die honderden prentjes dan binnenkort een kijkboekje?



woensdag 24 november 2010

Portret Fabriano


Hoi mensen, Laat me jullie even voorstellen aan Fabriano, de arrogante Italiaan. Voor het thema portret besloot ik mijn oude tekenstijl nog eens vanonder het stof te halen, ideaal voor dit thema dacht ik. Na het maken van de potloodschets heb ik lang zitten twijfelen of ik het manueel met aquarel of digitaal zou uitwerken. Het is dus digitaal geworden omdat ik een beetje een schrik voel om de tekening te verknoeien wanneer ik met aquarel er over ga gaan. Met zulke spanning is goed werk leveren vrijwel onmogelijk. Geen schrik hebben van Fabriano ... eigenlijk is hij maar een watje die werkt in een papierproductiefabriek. :)

dinsdag 23 november 2010

Cover


Ik had nog wat bewerkt papier over van het portret, en daar heb ik een soort cover mee gemaakt. Ik doe dat bijzonder graag, omdat ik dan kan wegdromen over mogelijke tewerkstellingen. It's a guilty pleasure! Zeker een aanrader.

Een leuke mengelmoes van pastel, verf, kleurpotlood en stift.

Portret van Bompa



Thuis is over dit portret van mijn grootvader ('den bompa') al wat discussie geweest. 'Heel schoon en levendig, maar waarom die strepen toch?!' Natuurlijk ben ikzelf t
ijdens het tekenen verliefd geworden op de strepen. Meer zelfs, ik heb ze er expres op gezet, met het idee dat ze een bepaalde nadruk leggen op de gezichtstrekken. Wat zijn jullie gevoelens hierover?

Het portret zelf is met past
el tot stand gekomen. Aanvankelijk gebeurde dit veel te nauwkeurig en voorzichtig, dus zwakte ik die laag af met water. Het meeste lijnwerk is kleurpotlood. Ik herken er mijn bompa goed in, en ben blij dat ik een aparte blik op hem heb weten vast te leggen. Zeker fier op de ogen, die er in het echt ook wat gelig uit zien. Toch wringt hier en daar wat.


Revisited: Meer contrast! Nu ben ik er tevreden over. :)

woensdag 17 november 2010

Thema: Portret

Ik was het zowaar even vergeten, de tijd is aangebroken voor een nieuw thema:

~ Portret ~

Een portret kan op verschillende manieren tot stand komen. Je kan iemands gezicht uit grillige, snelle lijnen en hevige kleurvlakken opbouwen, of een tronie fotografisch uitdokteren van huidplooi tot porie. Kies je voor een portret van jezelf, een vriend of familielid, een interessant kopje uit de ESPRIT-collectie of een fictief personage? De mogelijkheden zijn eindeloos. Misschien kies je er liever voor om slechts een gedeelte van de persoon te laten zien. Het portret kan aangenaam zijn om naar te kijken of juist kippenvel bezorgen. Denk ook eens na welke attributen en kleuren je aan de kijker wil meegeven. Een interessant patroon kan als eye-catcher dienen.

'Portrait' intikken op google brengt alvast massa's inspiratie met zich mee!

dinsdag 16 november 2010

Late Night Jazz


Nick presenteert trots zijn eigen jazzbandje: Late Night Jazz !  Vorige wee begon ik aan een tweede illustratie rond het thema muziek met als hoofddoel om heel veel tijd in de tekening en uitwerking te steken.  Ik heb me dan ook enorm geamuseerd bij het uittekenen van elk karakter. Meteen ben ik de uitdaging aangegaan om nog eens een andere techniek toe te passen: waterverf en met kleurpotlood erover. Alleen de achtergrond en schaduw zijn met computer gedaan. Ik vond dit een leerrijke week en ik ben klaar voor meer.

zondag 14 november 2010

Liefde voor Muziek



Oef. Na een tweetal dagen zwoegen is mijn muziektekening ook van de partij. Het was(te) lang geleden dat ik nog eens serieus met gouache aan de slag was gegaan, dus het verlengde weekend was de ideale kans om hier verandering in te brengen.

Digitaal bewerkt voor de contrasten en om de schijn op te wekken dat ik wel huidskleur kan schilderen. Over het algemeen ben ik wel tevreden, al zijn er bepaalde aspecten van de compositie die ik liever anders had.
Voor de kleur heb ik geprobeerd me aan een kant van de kleurencirkel te blijven (oranje, paars, rood) om het geheel harmonieus te houden.




donderdag 11 november 2010

Nieuwjaarsbrief + guest appearance!



Mijn sollicitaties van de laatste dagen hebben mij geïnspireerd om deze nieuwjaarsbrief te maken. Lekker geschilderd op karton, het blauwe gedeelte kleurde ik bij met een woody. Erg vettig en blinkend papiertje, dat zich gelukkig wel laat scannen.


Guest appearance van Jef Van den Bergh, de officiële mascotte van de Tekenbende:

De kunstenaar liet zich inspireren door Leo Timmers en Tom Schamp. De werken hebben het formaat van een mini-moleskine!

dinsdag 9 november 2010

A-Z lezing Kitty Crowther


In de line-up van de A-Z lezingen van vorig jaar was er helaas geen plaats voor illustratiekunst. Dit jaar lijken ze het echter ruim goed te maken met een lezing door Kitty Crowther.

Al was ze aanvankelijk relatief onbekend in eigen land, sinds het winnen van de Astrid Lindgren prijs verschijnt haar naam hier ook meer en meer in de media. De PH.. uhm.. MAD-faculteit heeft met haar dus werkelijk een topper weten te strikken en ik kijk al uit naar de lezing.

Dinsdag 14 december om 20u in de zebrazaal in Z33. Je moet je registreren (geen idee of men tegenwoordig deze reservaties ook daadwerkelijk opvolgt...)

Meer info vind je op de site van A-Z lezingen.

maandag 8 november 2010

Muziek



Het heeft een paar daagjes geduurd eer ik voeling kreeg met het nieuwe thema, maar bij deze prent heb ik een goed gevoel. Bij mijn digitaal werk heb ik (achteraf) vaak de indruk dat het te hard is, de texturen te prominent, enzovoort. In deze illustratie ben ik voor een zacht en warm effect gegaan. Ik heb de indruk dat ik er wat van heb opgestoken, zeker positief!

Muziek


Ziehier al een eerste poging tot illustratie rond het thema muziek. Omdat deze illustratie nog niet veel soeps is ben ik van plan om een nieuwe te maken die gebaseerd is op de deze maar dan in andere stijl en techniek. Deze begon met een tekening die ik uitwerkte in potlood en aquarel en uiteindelijk maakte ik het mannetje in collage. Dan besloot ik twee silhouettes te maken van twee andere muziekanten en die uit te sparen tijdens de inkleuring van de achtergrond. De oorspronkelijke achtergrondkleur was felblauw en heb ik dus veranderd met photoshop in een iets beter passende kleur. Uiteindelijk zie je nog een paar vlekken van de oorspronkelijke kleur en die heb ik bewust er op gehouden omdat ik vond dat het de illustratie wel een beetje karakter gaf. Alle feedback is welkom. 

zondag 7 november 2010

Jim Flora


Nu het thema van de week muziek is, wou ik even het werk van Jim Flora delen, mochten jullie hem nog niet kennen. Ik vond deze prent best wel inspirerend !  Voor degene die meer van dit willen bekijken:  Jim Flora   Veel plezier !

Halloween (met vertraging)

Halloween is al weer een week gedaan maar toch heb ik even doorgezet om mijn halloweenillustratie af te werken. Ik had op voorhand al een paar ideetjes en ik wou een paar dingen uitproberen die helaas geen succes zijn geworden. Wegens boekenbeurs en een beetje oververmoeid zijn, is deze illustratie er dan toch gekomen met serieuze vertraging. Hierbij leek het me ook even nuttig om het volgende in de groep te gooien: misschien kunnen we beter vanaf nu twee weken doen over één thema ? De hoofdbedoeling is toch dat we dingen maken voor in het portfolio en dat ze vooral goed en professioneel zijn. Wat denken jullie er van ?

vrijdag 5 november 2010

Sanoma's illustratorencontracten

Tijdens onze opleiding horen we wel eens praten over goede en minder goede contracten, maar concrete info hierover past helaas niet echt in het kader van een academische opleiding. (Professionele Master illustratie, where are you?).

Blaadjesboer Sanoma heeft z'n voorwaarden voor freelancers aangepast. Concreet lijkt het er op neer te komen dat sanoma meer en vrijere rechten krijgt, terwijl er voor de illustrator weinig compensatie voor terugkomt. Lees meer in dit artikel van uit Ooglijm.

Ik heb natuurlijk niet de ervaring om dit voldoende te kaderen en vergelijken, maar als je even googled over de sanoma-contracten zie je al snel dat er genoeg onvrede is in freelanceland. Vond het artikel dus wel een leuke blik achter de schermen.

woensdag 3 november 2010

Nieuw Thema: Muziek!

Tekenbende, Ik stel voor dat we de komende week met muziek aan de slag te gaan. Het hoeft zich niet te beperkten tot personages die musiceren of dansen. Met het juiste deuntje op de achtergrond beginnen soms de lijnen zelf te dansen.
Wie nog gebrek heeft aan inspiratie kan misschien bij iTunes eens gaan kijken onder de 25 meest afgespeelde nummers. Wie weet springt er daar eentje uit om te illustreren.

maandag 1 november 2010

Halloween


Mijn vriend Jef en ik hebben enkele dagen geleden een prachtige vondst gedaan: een karrenvracht aan loden lettertjes voor een appel en een ei. Zomaar in de kringwinkel! Die moet ik natuurlijk meteen uit testen :) Deze illustratie combineert mijn interesse in collage en stempelen. Echt fun om te maken. Mijn inktkussen was nogal aan de droge kant, maar dat heeft zo zijn charme.

Niet meteen een enge prent! Als ik onder zo iets kan uitmuizen, doe ik het ook. :P

Halloween


Kleurpotlood + fijn stiftje = dolle pret :D

Poppetjes

Ik heb mezelf leren haken! Voor onderstaande poppetjes (google naar: amigurumi) gebruikte ik andermans patronen, maar paste ze dusdanig aan dat ze toch uniek werden. :) Hopelijk kan ik binnenkort m'n eigen personages haken en in illustraties verwerken- dat zou wat zijn!

Halloween werk(jes?) volgen later vandaag! :D