vrijdag 22 oktober 2010

Tentoonstelling: Feest in de stad.


"Beter laat dan nooit", dacht ik toen ik de tentoonstelling Feest in de Stad binnenwandelde. Het Hasselts Literair museum weidde de afgelopen maanden twee ruimtes helemaal aan illustrator Tom Schamp en z'n werk.

Zodra je binnenkomt kan je al direct genieten van z'n Carnavalfabet, want dat is aangebracht op de treden van de trap. Maar niet alleen de trap is een feest; beide vertrekken hangen vol met orginelen die bruisen van levendigheid. En inderdaad, zowat alle tentoongestelde werken zijn orginelen, dus je kan er heerlijk met je neus tegen gaan hangen en elke potloodlijn en penseelstreek opnemen.
Een uitschieter was de videomontage waarbij je over z'n schouder kon meekijken terwijl Tom schilderde. De man springt van hot naar haar. Hier een likje verf, daar een streepje kleur, z'n hand navigerend tussen de water-en verfpotten die hij gewoon doodleuk op (!) z'n onaf werk zet. Leuk om eens te zien hoe een ander dat doet.

De manier waarop Schamp z'n werken volstopt met verwijzingen, details en dubbele bodems (de woordspelingen!) geeft zeker stof tot nadenken. Uitgerekend de elementen die in een tekening soms het minste aandacht krijgen, werkt hij uit tot kleine kunstwerkje.

Feest in de Stad loopt nog tot 4 November in het literatuurmuseum tegenover het station in Hasselt. Het museum heeft in de toekomst trouwens nog enkele leuke tentoonstellingen voor ons in petto:
 • 21 Oktober 2010 - 26 Februari 2011: Niet van de poes! De kat in het kinderboek.
 • 13 maart 2011 - 5 juni 2011: Leo Timmers, Illustrator.


3 opmerkingen:

 1. Lijkt me allemaal zeer interessant om eens te gaan bezien! Ik denk trouwens dat het echt niet veel kost om binnen te mogen.
  Ik kijk al uit naar de expo van Leo Timmers !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Carnavalfabet is echt meesterlijk; zoveel kleuren, en toch klikt alles mooi in elkaar. Ik houd ook van de typografie in zijn werk. Het past gewoon binnen het plaatje.

  Leo Timmers wordt misschien een gezamenlijk uitstapje? Dat wil ik niet missen! Maar ook de poezen zeggen me wel wat :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kijk ook al uit naar de komende tentoonstellingen. Se vorige 2 (shaun Tan en nu Schamp) waren in elk geval al absoluut de moeite.

  Toegang kost trouwens maar 2,5 euro. Niet slecht als je weet dat ik met "feest in de stad" wel bijna een uurtje zoet ben geweest.

  BeantwoordenVerwijderen