zondag 31 oktober 2010

Halloween


Mijn bijdrage aan het Halloween-weekthema. De illustratie zelf was al een paar dagen af, maar ik was niet zo tevreden met enkele details dus ik heb ze vandaag digitaal wat bijgewerkt. De schets was wel leuk, dus ik besloot om ze gewoon op m'n schetspapier in te kleuren met karisma/prismakleurtjes.
Ik had eigenlijk al 2 jaar geen tekening meer afgewerkt met kleurpotlood, dus ik heb er flink wat van bijgeleerd (wat werkt, en vooral wat niet).
De achtergrond, een weinig geinspireerde boom centraal in de tekening, droeg eigenlijk niets bij, dus die heeft de final cut ook niet gehaald.

donderdag 28 oktober 2010

Verven


Even eens tonen waar ik de laatste dagen mee bezig ben geweest. Ik ben namelijk terug aan het verven. Helaas lukt het nog niet zo goed als dat ik zou willen maar omdat ik er toch uren aan gezeten heb, wil ik het toch even tonen. Misschien kunnen jullie me nog wel goede verftips geven ?

woensdag 27 oktober 2010

Knutselkot


Na twee dagen fulltime haken, is het tijd voor wat anders. Hier is een fotootje van mijn knutselkot. Ik ben er heel erg fier op, want ik heb het zelf opgeruimd en ingericht. Vroeger was dit de werkkamer van m'n pa en werd er dag in dag uit gesoldeerd. Nu is het opnieuw een heel gezellig bureautje. Ons Trixke houdt mij wel eens gezelschap, als ze niets beters te doen heeft. :)



dinsdag 26 oktober 2010

Halloween

Hoi Tekenbende !

Je zag het misschien een beetje aankomen maar als nieuw thema dacht ik rond Halloween te werken. Hierbij denk ik aan hoe ik vroeger schrik kon hebben in het donker, schrik voor die beesten onder mijn bed, voor de geluiden die ik hoorde. Of de rare buren die misschien wel aliens zijn ! Misschien zijn er sommige klassieke horrorcultfilms die je voorzien van de nodige inspiratie. Tenslotte denk ik ook nog even aan 'The Nightmare Before Christmas', misschien wat meer naar kinderen toe gericht. Het kan dan ook een uitdaging vormen om humor en griezel te combineren met elkaar. Hopelijk vindt iedereen dit een fijn onderwerp ? Alvast veel griezelplezier ! 

maandag 25 oktober 2010

Logo/Illustratie


Dit heb ik gemaakt voor een vriendin die me vroeg of ik een logo voor haar zaak kon maken. In het logo moest haar dochter en de hond komen, verder gaf ze me geen richtlijnen ... alleen dat het warm en gezellig moest overkomen. Nu uiteindelijk was ze hier niet helemaal tevreden over dus wordt het maar iets voor mijn portfolio dacht ik zo. Misschien iets om aan Uitgeverij Averbode te tonen ? Wat denken jullie ?

Snoepen

Na een paar dagen zwoegen is dit dan het resultaat. Eerst wou ik deze illustratie uitwerken in acryl maar dat werd een beetje een fiasco, nog veel oefenen daar op (tips zijn welkom). Dus ben ik vandaag maar begonnen met het digitaal uit te werken en ook hier weer kon ik het niet laten om wat te experimenteren. Zelf ben ik niet 100% tevreden over het resultaat, ik ben weer wat teleurgesteld in mijn vermogen om om te gaan met kleuren. Wel, ik hoop dat jullie me misschien wat tips kunnen geven voor de toekomst. En nu zal ik eens peinzen over een nieuw thema ;)

zondag 24 oktober 2010

Beren




En het was een beregoeie nacht...

Tegenwoordig ga ik volop de collage-tour op. Hier zie je een wisselwerking tussen plakfolie en kalkpapier. Bij de beertjes maakte ik een jammerlijke vergissing tussen potlood en kleurpotlood- nu blinken m'n beertjes. Dat heb ik even bijgewerkt met Photoshop. Voor de rest ben ik beretrots op mijn nieuwe portfolio aanwinst!

Snoepen


En op de valreep nog een werkje voor het weekthema. In navolging van Nick heb ik m'n aquareldoos nog eens bovengehaald. Voor de afwerking nog een vleugje Prisma/ Karismakleurtjes er bovenop (de prismacolours zijn de amerikaanse tegenhangers van de helaas uit de handel verdwenen karisma's. identiek in kwaliteit).
Wat de kleuren betreft had ik op voorhand niet echt een plan, iets waar ik toch moet aan werken zodat ik de kleuren tijdens het schetsen zie in plaats van achteraf pas zoek. Ik moet een tekening meer als een totaalproces zien dan als een stappenplan (iets wat me wel regelmatig parten speelt).

zaterdag 23 oktober 2010

Tentoonstelling: Alice in wonderland



In het Veluws (NL) museum Nairac kan je nog tot 30 oktober 2010 terecht voor een wervelwind aan ijzersterk illustratiewerk rond dit welbekende sprookje. Alice laat namelijk al van zich horen sinds 1865, en dat is meteen goed voor meer dan tweehonderd pareltjes van prentenboeken.

Ook benieuwd hoe vaak Alice al van haarkleur is veranderd? Zak dan de komende week af naar het Hollandse en laat je verrassen door deze ongeziene pracht!




Snoepen


De hobbybeurs in Hasselt was misschien een tikkeltje kleiner dan verwacht, maar daarom niet minder imposant! Leuk sfeertje, omringd worden door mensen op zoek naar nieuwe hebbedingetjes en zoethouders.

Aan één van de standjes kocht ik enkele rollen plakfolie. Normaal gezien gebruik je dit materiaal om servetten op onregelmatige oppervlakken te bevestigen, maar ik nam het mee voor collagedoeleinden. Hierboven zie je mijn eerste experiment. Een heel plakkerig goedje, dat mag je wel zeggen. Ook knap lastig om proper te houden- gelukkig valt alles weg te werken met een simpel gommetje. De folie zorgt voor absolute dekking en een subtiele gelaagdheid binnen de tekening. Voor herhaling vatbaar!

vrijdag 22 oktober 2010

Tentoonstelling: Feest in de stad.


"Beter laat dan nooit", dacht ik toen ik de tentoonstelling Feest in de Stad binnenwandelde. Het Hasselts Literair museum weidde de afgelopen maanden twee ruimtes helemaal aan illustrator Tom Schamp en z'n werk.

Zodra je binnenkomt kan je al direct genieten van z'n Carnavalfabet, want dat is aangebracht op de treden van de trap. Maar niet alleen de trap is een feest; beide vertrekken hangen vol met orginelen die bruisen van levendigheid. En inderdaad, zowat alle tentoongestelde werken zijn orginelen, dus je kan er heerlijk met je neus tegen gaan hangen en elke potloodlijn en penseelstreek opnemen.
Een uitschieter was de videomontage waarbij je over z'n schouder kon meekijken terwijl Tom schilderde. De man springt van hot naar haar. Hier een likje verf, daar een streepje kleur, z'n hand navigerend tussen de water-en verfpotten die hij gewoon doodleuk op (!) z'n onaf werk zet. Leuk om eens te zien hoe een ander dat doet.

De manier waarop Schamp z'n werken volstopt met verwijzingen, details en dubbele bodems (de woordspelingen!) geeft zeker stof tot nadenken. Uitgerekend de elementen die in een tekening soms het minste aandacht krijgen, werkt hij uit tot kleine kunstwerkje.

Feest in de Stad loopt nog tot 4 November in het literatuurmuseum tegenover het station in Hasselt. Het museum heeft in de toekomst trouwens nog enkele leuke tentoonstellingen voor ons in petto:
  • 21 Oktober 2010 - 26 Februari 2011: Niet van de poes! De kat in het kinderboek.
  • 13 maart 2011 - 5 juni 2011: Leo Timmers, Illustrator.


donderdag 21 oktober 2010

Snoepen



Op sommige dagen is de mate waarin je tevreden bent met je schets gedoemd om omgekeerd evenredig te zijn met de kwaliteit van je uitwerking. Vandaag was zo'n dag.
Ik ga dit weekend nog een efforreke doen aan die eerste schets.

Tot dan deze zoethouder.


Meet&Greet Literaire sector

Afgelopen dinsdag kwam de Tekenbende voor het eerst samen in het Brusselse Kaaitheather. Reden? De Meet&Greet met grote namen uit de literaire sector, georganiseerd door het Kunstenloket!

Wat hebben we zoal opgestoken?

- Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) http://www.fondsvoordeletteren.be/
Hier kan je als kinderboekillustrator of auteur terecht voor een stimuleringsbeurs (Je hebt 1 boek uit en voldoet aan de gestelde criteria op de website) of een werkbeurs (Je hebt 2 boeken uit en voldoet aan de gestelde criteria op de website). Deze financiële middelen worden toegekend door een jury en kunnen slechts één maal worden aangevraagd per publicatie. Dit op 1 juli.
Striptekenaars genieten het voordeel van een verlaagde instapdrempel met een minimum van tien gepubliceerde prenten. Zij vragen een beurs aan op 1 december.

- Vlaamse Auteursvereniging vzw (VAV) http://www.auteursvereniging.be/
Problemen met je contract? VAV kan jou meestal gratis verder helpen, maar voor 60 euro lidgeld per jaar wordt ook juridische bijstand verleend. Voor modelcontracten kan je terecht op hun website.

- Noteer 20 januari 2010 in je agenda voor het VAV werkcongres, waarbij je kan deelnemen aan een workshop met het VIC (Vlaamse Illustratoren Club - http://www.vlaamse-illustratoren.com/) Deze zal gaan over de rechtenverhouding tussen schrijver en illustrator. Toegang voor niet-leden kost 20 euro. Interessant!

Snoepen

Et voila, mijn eerste post op deze geweldige blog !  Ik ben nogal in de experimentele mood de laatste dagen en dus wou ik even eens iets proberen rond het thema 'snoepen'. Het begon allemaal met een tekeningetje en een doosje aquarelverf. Lang geleden dat ik nog eens iets met aquarel  had gedaan en dat zie je er misschien wel aan. Eens ik het af had, heb ik het ingescand en dan met photoshop uitgesneden en er een nieuwe achtergrond opgezet en het mannentje nog een klein beetje bijgewerkt. Ik ben benieuwd wat de toekomst brengt !

woensdag 20 oktober 2010

Knutsel idee: Hobbybeurs Hasselt


Op 22 oktober gaat de Hobbybeurs van start in de Grenslandhallen te Hasselt. Misschien een leuke kans om nieuwe materialen te ontdekken/uitproberen of gewoon wat rond te snuffelen! Allen daarheen :)


Gewoon een prentje dat er spontaan uit kwam. Het minimaal kleurgebruik was voor mij hier de belangrijkste gimmick. Misschien maak ik nog een paar prentjes in het verlengde van deze, als een serietje. Hier kroop niet bepaald veel werk in, maar het is een leuk onderzoekje!

Snoepen

Et c'est parti! Mijn halloween-esque tekeningetje van de dag is klaar. Ik ben begonnen met het thema 'snoepen'. :) Wie wil mij volgen?